Konzumácia zeleniny na príjem vitamínu A – aké sú niektoré druhy zeleniny bohaté na vitamín A

Obsah:

Konzumácia zeleniny na príjem vitamínu A – aké sú niektoré druhy zeleniny bohaté na vitamín A
Konzumácia zeleniny na príjem vitamínu A – aké sú niektoré druhy zeleniny bohaté na vitamín A

Video: Konzumácia zeleniny na príjem vitamínu A – aké sú niektoré druhy zeleniny bohaté na vitamín A

Video: Konzumácia zeleniny na príjem vitamínu A – aké sú niektoré druhy zeleniny bohaté na vitamín A
Video: 8 общих признаков того, что у вас дефицит витаминов! 2024, Apríl
Anonim

Vitamín A sa prirodzene vyskytuje v potravinách. Existujú dva typy vitamínu A. Predpripravený vitamín A sa nachádza v mäse a mliečnych výrobkoch, zatiaľ čo provitamín A je v ovocí a zelenine. Vitamín A v zelenine je ľahko dostupný a pre telo je ľahko dostupný, zatiaľ čo väčšina mäsa, ktoré ho obsahuje, má vysoký obsah cholesterolu. Jesť správnu zeleninu na vitamín A je jednoduché, keď viete, ktoré druhy obsahujú vysoké množstvo vitamínu.

Prečo potrebujeme vitamín A?

Zdravé stravovanie môže byť problém. Mnohé balené potraviny obsahujú prebytok cukru, soli a tuku, ktorým sa máme vyhýbať. Zostať s rastlinnou stravou pomáha eliminovať tieto obavy, ale stále sa chcete uistiť, že dostávate rovnováhu živín. Našťastie existuje množstvo zeleniny bohatej na vitamín A. Zelenina s vitamínom A má tiež určité vlastnosti, ktoré vám pomôžu ich identifikovať.

Zelenina s vitamínom A je nevyhnutná pre silný imunitný systém, dobrý zrak, funkciu určitých orgánov a reprodukčný systém. Pečeň a rybí olej majú najvyššie množstvo predformovaného A, ale aj vajcia a mlieko ho majú. Potraviny bohaté na vitamín A tiež pomáhajú činnosti srdca, obličiek a pečenesprávne.

Provitamín A sa nachádza v zelenej listovej zelenine, ovocí a niektorých ďalších druhoch zeleniny. Zelenina s vysokým obsahom vitamínu A má zvyčajne veľkú koncentráciu beta-karoténu. Môžete si zaobstarať doplnky vitamínu A, ale potraviny, ktoré vitamín obsahujú, sú pre telo najjednoduchšie dostupné a zároveň získavajú ďalšie dôležité živiny.

Zelenina pre vitamín A

Rastlinná strava poskytuje vitamín A a zároveň ponúka nízkotučnú výživu. Zelená listová zelenina v kombinácii s inou zelenou, oranžovou a červenou zeleninou poskytuje prirodzené zdroje vitamínu. Najvyššie koncentrácie sa nachádzajú v zeleni ako:

  • Špenát
  • Collard green
  • Kale
  • Šalát

V kategórii nelistovej zeleniny je brokolica tiež nabitá vitamínom A. Potraviny ako mrkva, sladké zemiaky a červená alebo oranžová sladká paprika sú zelenina s vysokým obsahom vitamínu A.

Pri potravinách bohatých na vitamín A je pravidlom myslieť farebne. Čím jasnejšia je zelenina alebo ovocie, tým väčšia je šanca, že obsahuje vitamín A. Špargľa, okra a zeler sa považujú za dobré zdroje vitamínu A s menej ako 1 000 IU na porciu.

Koľko vitamínu A potrebujete?

Vytváranie jedálnych lístkov, ktoré obsahujú farebnú alebo zelenú listovú zeleninu s inými potravinami s vysokým obsahom vitamínu A, ako je tuniak, jeseter alebo ustrice, zaisťuje kompletnú dennú dávku vitamínu A. Tam, kde sa dodržiavajú takéto stravovacie plány, je vitamín A zriedkavý nedostatok.

Potrebné množstvo denne závisí od veku a pohlavia. Ženy potrebujú viac, keď sú tehotné a dojčia. Thepriemer ekvivalentov aktivity retinolu je 900 u dospelých mužov a 700 u dospelých žien. Denná hodnota bola stanovená na 5 000 IU pre dospelých a deti staršie ako 4 roky. To by sa malo dosiahnuť pestrou stravou naplnenou sortimentom zeleniny bohatej na vitamín A, ako aj zdrojmi bielkovín tohto vitamínu.

Odporúča: