Toxicita sladkého hrášku: Sú kvety alebo struky sladkého hrášku jedlé

Obsah:

Toxicita sladkého hrášku: Sú kvety alebo struky sladkého hrášku jedlé
Toxicita sladkého hrášku: Sú kvety alebo struky sladkého hrášku jedlé

Video: Toxicita sladkého hrášku: Sú kvety alebo struky sladkého hrášku jedlé

Video: Toxicita sladkého hrášku: Sú kvety alebo struky sladkého hrášku jedlé
Video: When To Plant Sweet Peas & 3 Tips to Grow & Harvest These Beautiful, Fragrant Cut Flowers 2024, Smieť
Anonim

Hoci nie všetky odrody voňajú tak sladko, existuje množstvo sladkovoňajúcich kultivarov sladkého hrachu. Kvôli ich názvu existuje určitý zmätok, či môžete jesť sladký hrášok. Určite znejú, že by mohli byť jedlé. Sú teda rastliny hrachu toxické alebo sú kvety alebo struky hrachu jedlé?

Sú kvety alebo struky hrachu jedlé?

Sladký hrach (Lathyrus odoratus) patrí do rodu Lathyrus v čeľade Fabaceae zo strukovín. Pochádzajú zo Sicílie, južného Talianska a ostrova v Egejskom mori. Prvý písomný záznam o sladkom hrášku sa objavil v roku 1695 v spisoch Francisca Cupaniho. Semená neskôr odovzdal botanikovi na lekárskej fakulte v Amsterdame, ktorý neskôr publikoval článok o sladkom hrášku vrátane prvej botanickej ilustrácie.

Miláčikovia z neskorej viktoriánskej éry, sladký hrášok bol vyšľachtený a vyvinutý škótskym škôlkarom Henrym Eckfordom. Čoskoro si tento voňavý záhradný horolezec obľúbili celé Spojené štáty. Tieto romantické každoročné horolezce sú známe svojimi živými farbami, arómou a dlhou dobou kvitnutia. Kvitnú nepretržite v chladnejších klimatických podmienkach, ale môžu si ich vychutnať aj v teplejších oblastiach.

Zasiať semená doskoro na jar v severných oblastiach štátov a na jeseň v južných oblastiach. Chráňte jemné kvety pred pustošením intenzívnych popoludňajších horúčav a mulčujte okolo rastlín, aby ste udržali vlhkosť a regulovali teplotu pôdy, aby ste predĺžili dobu kvitnutia týchto malých krásavcov.

Keďže sú členmi rodiny strukovín, ľudia sa často čudujú, môžete jesť sladký hrášok? Nie! Všetky rastliny hrachu sú toxické. Pravdepodobne ste už počuli, že vinič z hrachu sa dá jesť (a chlapče, je to chutné!), ale to sa týka anglického hrachu (Pisum sativum), úplne iného živočícha ako sladký hrášok. V skutočnosti existuje určitá toxicita sladkého hrášku.

Toxicita sladkého hrášku

Semená hrachu sú mierne jedovaté, obsahujú latyrogény, ktoré pri požití vo veľkých množstvách môžu spôsobiť stav nazývaný Lathyrus. Symptómy Lathyrusu sú paralýza, namáhavé dýchanie a kŕče.

Existuje príbuzný druh s názvom Lathyrus sativus, ktorý sa pestuje na konzumáciu ľuďmi a zvieratami. Napriek tomu môže toto semeno s vysokým obsahom bielkovín, ak sa konzumuje v nadmernom množstve počas dlhšieho obdobia, spôsobiť ochorenie, latyrizmus, ktorý má za následok paralýzu pod kolenami u dospelých a poškodenie mozgu u detí. Vo všeobecnosti k tomu dochádza po hladomoroch, kde je semeno často jediným zdrojom výživy na dlhší čas.

Odporúča: