Sfarbené listy jabĺk: Naučte sa príznaky chlorózy v jablkách

Obsah:

Sfarbené listy jabĺk: Naučte sa príznaky chlorózy v jablkách
Sfarbené listy jabĺk: Naučte sa príznaky chlorózy v jablkách

Video: Sfarbené listy jabĺk: Naučte sa príznaky chlorózy v jablkách

Video: Sfarbené listy jabĺk: Naučte sa príznaky chlorózy v jablkách
Video: 10 Common Apple Tree Diseases and How to Treat Them 2024, Apríl
Anonim

Jadrové plody sú korisťou množstva hmyzu a chorôb. Ako zistíte, čo je zlé, keď sú listy jabĺk sfarbené? Mohlo by to byť nespočetné množstvo chorôb alebo dokonca bodnutie od sajúceho hmyzu. V prípade jabĺk s chlorózou je sfarbenie pomerne špecifické a metodické, čo umožňuje diagnostikovať tento nedostatok. Zvyčajne je potrebné, aby nastala kombinácia podmienok, aby došlo k chloróze. Zistite, čo to je a ako zistíte, či vaše sfarbené jablkové listy majú chlorózu alebo niečo iné.

Čo je jablková chloróza?

Nedostatok vitamínov a živín v ovocí a zelenine môže vážne ovplyvniť výnos plodín. Na jablkách s chlorózou sa vyvinú žlté listy a znížená schopnosť fotosyntézy. To znamená menej rastlinných cukrov na podporu rastu a produkcie ovocia. Mnoho druhov rastlín, vrátane okrasných, je postihnutých chlorózou.

Chloróza jabĺk vzniká v dôsledku nedostatku železa v pôde. Spôsobuje žltnutie a možné odumieranie listov. Žltnutie začína tesne mimo žiliek listov. Ako postupuje, list sa stáva žltým s jasne zelenými žilami. V najhorších prípadoch list zbledne, takmer zbelie a okraje dosiahnu aspálený vzhľad.

Listy mladých jabloní najskôr odfarbia a vyvíjajú sa horšie ako starší rast. Niekedy je ovplyvnená iba jedna strana rastliny alebo to môže byť celý strom. Poškodenie listov spôsobuje, že nie sú schopné fotosyntetizovať a produkovať palivo na priamu produkciu ovocia. Dochádza k stratám na úrode a zhoršuje sa zdravotný stav rastlín.

Čo spôsobuje chlorózu jabĺk?

Nedostatok železa je príčinou, ale niekedy to nie je tak, že pôda má nedostatok železa, ale že ho rastlina nedokáže prijať. Tento problém sa vyskytuje v alkalických pôdach bohatých na vápno. Vysoké pH pôdy nad 7,0 železo tuhne. V takejto forme ju korene rastliny nedokážu vytiahnuť.

Chladné teploty pôdy, ako aj akékoľvek zakrytie pôdy, ako je mulčovanie, môžu stav zhoršiť. Pôda nasiaknutá vodou tiež zvyšuje problém. Okrem toho v oblastiach, kde došlo k erózii alebo odstraňovaniu ornice, môže byť výskyt chlorózy bežnejší.

Sfarbenie listov jabloní sa môže vyskytnúť aj v dôsledku nedostatku mangánu, takže na diagnostiku problému je dôležitý test pôdy.

Prevencia chlorózy jabĺk

Najbežnejším spôsobom kontroly choroby je sledovanie pH pôdy. Rastliny, ktoré nie sú pôvodné, môžu vyžadovať nižšie pH pôdy, aby mohli prijímať železo. Aplikácia chelátového železa, buď ako postrek na listy, alebo začlenená do pôdy, je rýchlym riešením, ale pôsobí len na krátky čas.

Postreky na listy fungujú najlepšie v oblastiach s nasýtenou pôdou. Je potrebné ich znova aplikovať každých 10 až 14 dní. Rastliny by sa mali znova zazelenať asi za 10 dní. Aplikácia pôdytreba dobre zapracovať do pôdy. To nie je užitočné v nasýtenej pôde, ale je to vynikajúce opatrenie vo vápenatých alebo hustých ílovitých pôdach. Táto metóda je dlhšia a vydrží 1 až 2 sezóny.

Odporúča: