Rozdiely medzi cukrovou trstinou – naučte sa o rôznych druhoch cukrovej trstiny

Obsah:

Rozdiely medzi cukrovou trstinou – naučte sa o rôznych druhoch cukrovej trstiny
Rozdiely medzi cukrovou trstinou – naučte sa o rôznych druhoch cukrovej trstiny

Video: Rozdiely medzi cukrovou trstinou – naučte sa o rôznych druhoch cukrovej trstiny

Video: Rozdiely medzi cukrovou trstinou – naučte sa o rôznych druhoch cukrovej trstiny
Video: The Hunger Crop - Sugar Beets vs. Sugar Cane 2024, Smieť
Anonim

Pestovanie cukrovej trstiny je najčastejšie komerčnou záležitosťou, no na tejto sladkej okrasnej tráve sa môžu tešiť aj domáci záhradkári. Ak žijete v teplom podnebí, môžete na svojich záhradných záhonoch pestovať odrody cukrovej trstiny, aby ste si mohli vychutnať dekoratívny vzhľad aj cukor, ktorý môžete získať v čase zberu. Poznajte rozdiely medzi cukrovou trstinou, aby ste sa mohli správne rozhodnúť pre svoj dvor.

Druhy cukrovej trstiny

Ak chcete pestovať cukrovú trstinu a začať skúmať, ako na to, zistíte, že existuje veľa rôznych rastlín cukrovej trstiny. Môže to byť mätúce, najmä ak čítate informácie pre farmárov a komerčné pestovanie cukrovej trstiny. Aby sme vám pomohli zúžiť možnosti, existuje niekoľko základných typov cukrovej trstiny:

  • Žuvacie palice. Ide o odrody cukrovej trstiny, ktoré majú mäkký, vláknitý stred, ktorý je vhodný na žuvanie. Vlákna majú tendenciu sa pri žuvaní zlepovať, takže po vyčerpaní cukru je jednoduchšie ich vypľuť.
  • Sirupové trstiny. Sirupové trstiny majú rôzne druhy cukru, ktoré ľahko nekryštalizujú, ale sú dobré na výrobu cukrového sirupu. Používajú sa komerčne, ale aj v domácej záhrade.
  • Krištáľové palice. Kryštálové trstiny sú prevažne komerčné odrody s vysokými koncentráciami sacharózy, ktoré sa používajú na výrobu kryštalického stolového cukru.

Typy rastlín cukrovej trstiny pre domácu záhradu

Väčšina cukrovej trstiny z domácej záhrady sú druhy na žuvanie alebo sirup. Vyberte odrodu alebo odrody, ktoré chcete pestovať, podľa toho, ako ich chcete použiť. Ak máte záujem len o okrasnú trávu, vyberajte podľa vzhľadu. Existuje niekoľko odrôd, ktoré majú zaujímavé farby a vzory. „Pele's Smoke“má fialové listy a „Striped Ribbon“má atraktívne pruhy na listoch a trstine.

Ak chcete trstinu, ktorú môžete žuť, zvážte žuvanie trstiny. Ide o odrody s vonkajšími vrstvami, ktoré sa dajú ľahko olúpať, niekedy len nechtami, aby ste sa dostali k dužine. Príklady dobrých druhov žuvania zahŕňajú:

  • „Biela priehľadná“
  • „Georgia Red“
  • „Domáca zelená“
  • ‘Yellow Gal’

„Louisiana Ribbon“, „Louisiana Striped“a „Green German“sú dobré odrody na výrobu sirupu.

Prevažná väčšina dostupnej cukrovej trstiny je na komerčné použitie. Ak chcete nájsť odrody na dvore, hľadajte dedičnú cukrovú trstinu. Existuje niekoľko organizácií so sídlom na juhu a na Havaji, ktoré sa snažia zbierať a uchovávať dedičné odrody. Na farmárskych trhoch v južných regiónoch sa môžu pre domácich záhradkárov predávať aj cukrové trstiny.

Odporúča: