Som alergický na platany – problémy s alergiou na platany londýnske

Obsah:

Som alergický na platany – problémy s alergiou na platany londýnske
Som alergický na platany – problémy s alergiou na platany londýnske

Video: Som alergický na platany – problémy s alergiou na platany londýnske

Video: Som alergický na platany – problémy s alergiou na platany londýnske
Video: Prečo si musíš čistiť mihalnice? 2024, Smieť
Anonim

Platany sú vysoké, až 100 stôp (30,5 m) s rozložitými vetvami a atraktívnou zelenou kôrou. Často ide o mestské stromy, rastúce v mestách alebo na ich okraji. Spôsobujú platany alergie? Mnoho ľudí hovorí, že majú alergiu na londýnske platany. Viac informácií o problémoch s alergiou na rastlinné stromy nájdete ďalej.

Problémy s alergiou na platan

Najlepšie miesta na videnie platanov, niekedy nazývaných aj londýnske platany, sú v mestských častiach európskych miest. Sú tiež obľúbené pouličné a parkové stromy v Austrálii. Platany sú skvelé mestské stromy, pretože sú odolné voči znečisteniu. Ich vysoké kmene a zelené baldachýny ponúkajú tieň v horúcich letách. Peelingová kôra predstavuje atraktívny maskovací vzor. Rozľahlé konáre sú vyplnené veľkými dlaňovými listami s priemerom až 7 palcov (18 cm).

Ale spôsobujú platany alergie? Mnoho ľudí tvrdí, že sú alergickí na platany. Tvrdia, že majú vážne príznaky typu sennej nádchy, ako sú svrbenie očí, kýchanie, kašeľ a podobné problémy. Nie je však jasné, či sú tieto alergie spôsobené peľom platanu, lístím platanu alebo niečím iným celkom.

V skutočnosti len málo vedeckých štúdiísa vykonali v súvislosti so zdravotnými rizikami, ak nejaké existujú, týchto stromov. Ak peľ platanov spôsobuje alergie, zatiaľ sa to nepreukázalo. Neformálna štúdia vedená akademikmi v austrálskom Sydney testovala ľudí, ktorí tvrdili, že sú alergickí na londýnske platany. Zistilo sa, že kým 86 percent testovaných ľudí bolo alergických na niečo, len asi 25 percent bolo alergických na platany. A všetci, ktorí boli pozitívne testovaní na alergiu na londýnske platany, boli alergickí aj na trávu.

Väčšina ľudí, ktorí pociťujú symptómy zo stromov, viní z toho peľ stromov, hoci v skutočnosti ide skôr o trichómy. Trichómy sú jemné, ostnaté chĺpky, ktoré na jar pokrývajú mladé listy platanov. Trichoe sa uvoľňujú do vzduchu, keď listy dozrievajú. A je veľmi pravdepodobné, že trichómy spúšťajú túto alergiu skôr na londýnske platany než na peľ platanov.

Toto nie je nevyhnutne dobrá alebo vítaná správa pre ľudí s alergiou na stromy. Obdobie trichoe trvá asi 12 týždňov v porovnaní so šesťtýždňovým obdobím pre peľ platanov.

Odporúča: