Kontrola molíc – tipy na prevenciu molíc v interiéri

Obsah:

Kontrola molíc – tipy na prevenciu molíc v interiéri
Kontrola molíc – tipy na prevenciu molíc v interiéri

Video: Kontrola molíc – tipy na prevenciu molíc v interiéri

Video: Kontrola molíc – tipy na prevenciu molíc v interiéri
Video: Maleek Berry - Kontrol (Official Video) 2024, Apríl
Anonim

Biele muchy sú prekliatím takmer všetkých záhradkárov. Existuje široká škála rastlín kŕmených molicami; sú nimi ovplyvnené okrasné rastliny, zelenina a izbové rastliny. Ich sekréty môžu spôsobiť, že listy zožltnú a odumrú. Ovládanie molíc je ťažké, ale nie nemožné.

Ovládanie molíc v skleníku a v interiéri

Efektívna kontrola molíc začína oboznámením sa s ich životným cyklom vrátane rôznych druhov. Vajíčka ukladajú na spodnú stranu listov, často v tvare kruhu alebo polmesiaca. Keď sa vyliahnu, začnú sa kŕmiť rastlinami, kým sa nevynoria dospelí jedinci, potom preletia k blízkym rastlinám, nakladú vajíčka a celý cyklus zopakujú. Dokážu vyprodukovať stovky vajíčok v priebehu jedného mesiaca. Keďže molice sú v raných vývojových štádiách malé, často je ťažké ich odhaliť.

Avšak dospelí jedinci, ako napríklad molice strieborné, sú vo všeobecnosti žltkasté s bielo sfarbenými krídlami. Ich životný cyklus je ukončený za približne 39 dní alebo menej. Dospelé skleníkové molice sú svetlozelené alebo žlté. Ich životný cyklus môže trvať len 32 dní. Biele mušky s pásikovanými krídlami možno rozlíšiť od tmavých pásov na krídlach. V závislosti od teploty,ich životný cyklus sa dokončí do 16 až 35 dní.

Biele sa rýchlo rozvíjajú v teplejších podmienkach. Keď sa molice dostanú do teplého prostredia, môžu spôsobiť zmätok na rastlinách.

Prevencia Whitefly

Prevencia je tiež kľúčom k kontrole molíc. Zatvorte alebo zakryte všetky vstupné body, aby ste zabránili vniknutiu molíc. Vyčistite a zlikvidujte všetku burinu a iné rastlinné zvyšky. Pred vložením nových rastlín dovnútra ich dôkladne skontrolujte, či na nich nie sú biele mušky, začínajúc zhora a smerom nadol, pričom osobitnú pozornosť venujte spodnej strane listov, kde sa živia a rozmnožujú. Zlikvidujte všetky postihnuté rastliny.

Pred presádzaním rastlín nechajte nádoby vyvetrať aspoň týždeň. Aplikujte insekticíd (ako neemový olej alebo insekticídne mydlo) na zostávajúce rastliny a tie v blízkosti; majte však na pamäti, že to môže len znížiť populácie, nie ich odstrániť. Insekticídy majú obmedzený úspech na moloch v skleníku alebo vo vnútri. Vajíčko aj kukla sú tolerantné voči väčšine insekticídov.

Pri používaní pesticídov na kontrolu molíc si pozorne prečítajte pokyny a postupujte podľa nich. Nezabudnite zakryť všetky časti rastliny, najmä spodnú stranu listov. Pokračujte v častom monitorovaní rastlín.

Použite lepiacu pascu na molice

Či už máte molice v skleníku, vo vnútri alebo na záhrade, žlté lepiace pasce možno použiť na monitorovanie alebo zníženie počtu molíc. Biele mušky sú priťahované farbou a priľnú na lepiaci povrch. Často sledujte svoju pascu na molice a podľa potreby ju vymeňte.

Okrem aNa odpudzovanie molíc z okrasných rastlín možno použiť aj lapač molíc, hliníkovú fóliu alebo reflexné mulče. Užitočné je aj ostražité odstraňovanie napadnutých listov a opláchnutie mydlovou vodou. Použitie malého ručného vysávača môže byť účinné aj na odstránenie dospelých molíc, najmä v ranných hodinách, keď sú pomalé. Vákuové vrecká vložte do plastu, cez noc zmrazte a ráno zlikvidujte.

Pokiaľ ide o molice, okrasné rastliny, zeleninu a svoje izbové rastliny môžete chrániť niekoľkými jednoduchými krokmi.

Odporúča: