Bežné druhy jabloní – Ako identifikovať odrody jabloní

Obsah:

Bežné druhy jabloní – Ako identifikovať odrody jabloní
Bežné druhy jabloní – Ako identifikovať odrody jabloní

Video: Bežné druhy jabloní – Ako identifikovať odrody jabloní

Video: Bežné druhy jabloní – Ako identifikovať odrody jabloní
Video: UPRAWA JABŁONI - wymagania, wybór odmian na działkę, sadzenie 2024, Smieť
Anonim

Ak ste v poslednej dobe navštívili farmársky trh alebo stánok s výrobkami, pravdepodobne vás ohromili rôzne druhy jabĺk – všetky sú svojím spôsobom šťavnaté a chutné. Vidíte však len malú vzorku z viac ako 7 500 odrôd jabĺk pestovaných po celom svete. Pokračujte v čítaní, aby ste sa dozvedeli viac o typoch jabloní a niekoľkých najbežnejších odrodách jabloní.

Primárne typy jabloní

Väčšina domácich jabĺk pochádza z dvoch základných typov jabloní. V skutočnosti, podľa New Sunset Western Garden Book, väčšina typov jabloní sú prirodzené hybridy Malus pumila a Malus sylvestris, ktoré pochádzajú z dvoch prekrývajúcich sa oblastí v juhozápadnej Ázii.

Niektoré druhy jabloní tolerujú chladné počasie na severe až na Aljaške, zatiaľ čo iné jablone uprednostňujú miernejšie podnebie, vrátane pobrežného podnebia a nízkych púští. Väčšina druhov jabloní však potrebuje aspoň 500 až 1 000 hodín chladného počasia na produkciu zdravých a voňavých jabĺk.

Ako identifikovať odrody jabloní? Rôzne odrody sú primárne identifikované podľa farby kože, veľkosti, chuti a pevnosti.

Bežné odrody jabĺk

  • Yellow (Golden) Delicious – Sladké, jemné jablko so svetložltou šupkou, Yellow Deliciousjablká sú viacúčelové jablká, vhodné na konzumáciu v surovom stave alebo na pečenie.
  • Red Delicious – Veľmi podobná Yellow Delicious, hoci Red Delicious nie je taká populárna ako kedysi, kvôli pomerne jemnej chuti a múčnatej textúre.
  • McIntosh – Jasne červené jablko so sladkou príchuťou, dobré na konzumáciu v surovom stave alebo na varenie v omáčke, ale zle sa drží pri pečení.
  • Rím – Jemné, šťavnaté, mierne sladké jablko s jasne červenou šupkou; chuť sa zlepšuje restovaním alebo pečením.
  • Gala – Zlaté jablko v tvare srdca s ružovo-oranžovým prúžkom, Gala je voňavé, chrumkavé a šťavnaté so sladkou chuťou; dobré jesť surové, pečené alebo varené v omáčke.
  • Winesap – staromódne, červenofialové jablko s korenistou príchuťou; je vynikajúci na konzumáciu v surovom stave a na výrobu jablčného muštu.
  • Granny Smith – Známe, limetkovo-zelené jablko s chrumkavou, šťavnatou textúrou a kyslou a pikantnou chuťou; Babička Smithová je dobrá surová a dobre sa hodí do koláčov.
  • Fuji – Veľmi sladké, chrumkavé jablko so šupkou, ktorá siaha od sýtočervenej po zelenkavožltú s červenými odleskami a je dobré buď surové, alebo pečené.
  • Braeburn – Jedinečné jablko s tenkou šupkou a sladkou, kyslou, jemne korenistou chuťou; je veľmi dobrý na konzumáciu v surovom stave, dobre drží aj pri pečení. Farba sa pohybuje od červenej po zeleno-zlatú.
  • Honeycrisp – vhodne pomenované pre svoju mierne chrumkavú textúru a sladkú, mierne pikantnú chuť; dobré na akýkoľvek účel.
  • Pink Lady – Pevné, chrumkavé jablko skoláč, mierne sladká chuť, dobrý surový alebo pečený.

Odporúča: